“Op een eiland weet je pas wat water betekent”

2 maart 2023

Eric Hercules | Lijst 2 #11

15 maart zijn naast de verkiezingen voor de Provinciale Staten ook de verkiezingen voor de Waterschappen. Op plek 11 van het waterschap HHNK staat Eric Hercules van Texel. Stem voor een veilig eiland, zonder dat de kosten te hoog oplopen.

“Texel ligt temidden van het zoute van water van de zee, en zoet water voor landbouw en natuur, daar hebben soms teveel en soms tekort aan,’ zegt Eric Hercules nummer 11 op de lijst voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. ‘Daarom is het extra belangrijk dat we op het eiland het water goed beheren.”

Kijk hier voor de kandidatenlijst.

Het verkiezingsprogramma van HHNK legt de nadruk niet alleen op veiligheid, maar ook op schone energie en biodiversiteit. Bovendien vindt de PvdA dat mensen met lage inkomens niet hoeven op te draaien voor de kosten van het waterbeheer. Wel: grootvervuilers van water, moeten daar voor betalen.

Het verkiezingsprogramma van HHNK legt de nadruk niet alleen op veiligheid, maar ook op schone energie en biodiversiteit. Bovendien vindt de PvdA dat mensen met lage inkomens niet hoeven op te draaien voor de kosten van het waterbeheer. Wel: grootvervuilers van water, moeten daar voor betalen.

Bekijk hier het gehele verkiezingsprogramma

Of neem hieronder een samenvatting door:

  • Dijken en duinen houden het het water tegen. Het water stijgt heel langzaam en het regent soms heel hard. Daarom moeten dijken en duinen sterker worden gemaakt. Als er iets aan de dijken en duinen moet gebeuren, dan wil de PvdA gelijktijdig zoveel mogelijk natuur, wandel- en fietspaden aanleggen.
  • De PvdA wil dat teveel water in de sloten goed weg kan stromen door de sloten goed schoon te houden. Er moeten extra plekken komen voor het even bewaren van teveel water en extra gemalen om het water dan weg te pompen.
  • De PvdA vindt ook dat we genoeg water in de sloten moeten hebben als het een tijd droog is. Dat kan door het water zo lang mogelijk in de sloten te laten staan zodat het water in de grond zakt trekt. Dan kan er later weer gebruik van gemaakt worden.
  • In gebieden met veen in de grond, lopen we het gevaar dat het land zakt bij weinig water. Dat wil de PvdA niet meer.
  • De PvdA wil ervoor zorgen dat het water schoner en gezonder wordt. Dat is goed voor de natuur en ook voor de boeren. De PvdA wil daarbij een handje helpen met tips en geld.
  • Het vieze water van huizen (WC, douche en afwas) en bedrijven komt via het riool bij de waterzuiveringen. Het waterschap maakt het daar schoon. Het kan volgens de PvdA nog schoner. Daar wil de PvdA geld aan uitgeven want schoner water is goed voor mens en dier.
  • De PvdA wil zuinig omgaan met alles om ons heen. We willen zoveel mogelijk alles opnieuw gebruiken. Ook stoffen die bijvoorbeeld in het vieze water zitten, zoals wc papier.
  • De PvdA wil geen energie meer gebruiken die slecht is voor het klimaat. Daarom wil de PvdA schone zonne-energie opwekken en energie uit (afval) water halen. Dat is goed voor het klimaat.
  • De PvdA wil dat de rekening van het waterschap voor inwoners niet te hoog is. De PvdA vindt: als mensen heel weinig geld hebben dan hoeven zij niets te betalen.
  • De PvdA wil dat alle inwoners beter weten hoe het waterschap zijn geld uitgeeft. Ook vindt de PvdA het belangrijk dat inwoners mee kunnen praten over het werk van het waterschap.