Cultuurcentrum: delen is Texels

Door Eric Hercules op 10 oktober 2023

Foto: DP6 architectenbureau

In grote meerderheid heeft de gemeenteraad besloten om door te gaan met het nieuwe Cultuurcentrum. Ook PvdA Pro Texel is vóór. Maar is het niet te duur, is het wel nodig, kunnen we het geld niet beter ergens anders voor gebruiken? Voor woningen bijvoorbeeld? Wat moet je nou denken van zo’n Cultuurcentrum?

We hebben het niet altijd meer door, maar met elkaar delen dat vinden we heel gewoon op Texel. Soms voelt het wat negatief, bijvoorbeeld bij het delen van de toeristische drukte. Maar ook als je niet werkt in de toeristische sector, krijg je daar dan een boel voorzieningen en winkels voor terug. We delen ook 600 woningen die komende jaren worden gebouwd. En ook al heb je een villa of woon je al in een sociale huurwoning, je deelt dat jong en oud goed op Texel kunnen wonen: een goed woonklimaat.

Zo delen we ook een sporthal, schoolgebouwen en een zwembad met elkaar. Dat terwijl niet iedereen, sport, zwemt of kinderen heeft die naar school gaan. We delen ook autowegen, ook al heb je geen auto. We delen De Bolder, ook al heb je zelf geen beschermde werkomgeving nodig. We delen ook een haven, ook al woon je in De Cocksdorp. En binnenkort delen we een cultuurcentrum. Uniek in Nederland: dat cultuurcentrum dat wordt weer gedeeld door Artex, Bieb, Young4Ever en Radio Texel. Ook de dorpscommissie is er welkom.

Dat nieuwe cultuurcentrum, dat delen we als bewoners dus ook. Ook al heb je geen kind dat muziekles krijgt of danst, ook al heb je geen oma die een cursus schilderen doet, ook al heb je geen man die naar lezingen kunstgeschiedenis gaat. We delen dat cultuurcentrum, ook al ben je geen docent primair onderwijs die met de groep boeken gaat lenen, ook al ben je geen vrijwilliger bij radio Texel. We delen het, ook al heeft jouw dochter geen jeugdzorg meer nodig.

Zo gaat dat met alles wat de gemeente doet, regelt, neerzet. We delen de hele koek, en krijgt iedereen een stuk. Tevreden zijn over je eigen stukje is minstens zo belangrijk als dat je anderen een stukje gunt. Dat heet eerlijk delen. Daarom deel ik het cultuurcentrum graag. En wie weet ga ik ook weer eens op gitaarles, schrijf me in voor een cursus presenteren, of luister ik wat vaker naar Radio Texel. Ik gun het iedereen op Texel van harte. Delen, dat is deel van het supergevoel om op Texel te wonen.

Eric Hercules
Raadslid PvdA Pro Texel


Hoe zit dat met de koek van de Gemeente?

Per jaar wordt er door de Gemeente 68 miljoen uitgegeven. Via deze link kun je zien waar dat geld heen gaat, en hoe we die 68 miljoen bij elkaar krijgen.

Maar hoe zit het met…

Het Cultuurcentrum kost 12 miljoen euro en wordt in 40 jaar afgeschreven. Per bewoner kost het ongeveer 20 euro per jaar. Niet extra, dat geld zit al in de begroting van de Gemeente.

Woningbouw
Er staan 600 nieuwe woningen in de planning. Dat maakt de gemeente mogelijk, maar Woontij en ontwikkelaars bouwen die woningen. De gemeente zelf bouwt geen huizen, en het geld dat naar het Cultuurcentrum gaat, daar wordt geen huis minder voor gebouwd.

Wegen
Er wordt per 4 jaar meer dan 10 miljoen aan onderhoud wegen door de gemeente uitgegeven. Dat is elke 5 jaar een Cultuurcentrum.

Haven
De haven van Oudeschild kost de gemeente aan onderhoud 40 miljoen in de komende 40 jaar. Meer dan 3 keer zoveel als het Cultuurcentrum.

Huisvesting
De oude gebouwen van Artex en Bieb worden herontwikkeld en daar kunnen bijvoorbeeld huizen komen. De opbrengsten daarvan vloeien weer terug naar de Gemeente.

Eric Hercules

Eric Hercules

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na vier jaar in de luwte van de Texelse politiek, mag ik nu op plek 3 staan als kandidaat-raadslid. Het was niet de bedoeling zo snel weer in te stappen. Door onder meer het trieste uitvallen van Dries Veltkamp is het zo gelopen. Maar natuurlijk neem ik

Meer over Eric Hercules