DOEN: Alle huizen op Texel snel en goed isoleren

Door Pvda PRO Texel op 18 december 2021

Dit artikel verscheen eerder ook op de website van de Texelse Courant.

Bij veel Texelaars is de energierekening de afgelopen maanden flink omhoog gegaan. Vooral eigenaren en huurders van de wat oudere, niet goed geïsoleerde woningen zijn de klos. En uitzicht op verbetering is er vaak niet, want isoleren, zonnepanelen en van het gas af, kost veel geld. 

Een lage energierekening mag niet alleen bereikbaar zijn voor bewoners die dat kunnen betalen. Bestaande leningen en subsidies zijn niet voldoende en voor veel bewoners niet bereikbaar of te gebruiken.

Natuurlijk kunnen we als Texel niet het landelijke energievraagstuk oplossen. Wat we wel kunnen doen is er voor gaan zorgen dat iedereen op Texel een lage energierekening krijgt. Bijvoorbeeld door een stevig, laagdrempelig en meerjarig subsidiefonds in te stellen voor huur- en koopwoningen. Daar nu al mee te starten en later aan te vullen met geld dat ongetwijfeld ook uit de provincie en Den Haag zal komen.

Ambitie: in 2030 alle woningen minimaal op energielabel B.

Zo’n ambitie kost geld, uiteraard. Maar het is nodig. Texel moet vol gaan inzetten op het verminderen van het energieverbruik. Ook vanuit zelfstandigheid: het netwerk van Liander op het eiland rammelt, gasaanbod is afhankelijk van het buitenland. Investeren in het verminderen van energieverbruik is goed voor de energierekening, goed voor het milieu en ook goed voor de lokale economie.

In het verkiezingsprogramma voor maart van PvdA Pro Texel, staat hierover nu:

Plan: stevig investeren in verduurzamen woningen.

Waarom: bijdragen aan klimaatambitie en lage energierekening.

Ambitie: in 2030 alle woningen minimaal op energielabel B.

Hoe: stevig, meerjarig subsidiefonds instellen voor huur- en koopwoningen.

  • We maken samen met bewoners en ondernemers een uitvoeringsplan voor het verduurzamen van onze woningen en bedrijven.
  • We maken een laagdrempelig subsidiefonds voor duurzame woningaanpassingen en kleinschalige opwekking van energie en warmte
  • We maken met Woontij ambitieuzere afspraken over verduurzaming van hun woningen en stellen ook daar geld voor beschikbaar
  • We stimuleren bedrijven en de recreatieve sector om duurzamer te worden
  • We gaan met Liander in gesprek over Texel als proefeiland voor initiatieven op het gebied van verbetering elektriciteitsnet en lokale opslag.
  • We gaan bewoners en toeristen beter voorlichten over duurzame tips en ondersteunen ze bij het maken van duurzame keuzes.

Heb jij aanvullingen, opmerkingen, ideeën over dit plan? Laat het ons weten via [email protected]

Binnenkort kan je meer lezen over het verkiezingsprogramma van de PvdA Pro Texel.

Pvda PRO Texel

Pvda PRO Texel

De PvdA PRO Texel stelt eilandbelang voor eigen belang. We komen op voor mensen die het echt nodig hebben en stimuleren mensen die ondernemend zijn. Natuurlijk sociaal, en met hart voor groen en economie. Progressief en professioneel. Pro Texel!

Meer over Pvda PRO Texel