Ledenmeeting september 2022

19 september 2022

Zondag 11 september waren de PvdA leden van het eiland uitgenodigd voor een gezellig samenzijn. In een prachtige omgeving, en onder het genot van de zelfgemaakte hapjes, werd geproost op de start van het nieuwe politieke jaar. 

Anneke gaf de aanwezigen een persoonlijke terugblik op de afgelopen periode. Hoe verliepen de verkiezingen, de coalitievorming en uiteraard met een blik op de toekomst.

Lieve allemaal,

Tijdens deze eerste gezellige bijeenkomst van PvdA pro Texel sinds ik fractievoorzitter ben wil ik graag even het woord tot u richten.

2022 is voor mij persoonlijk, tot nu toe, een vervelend en zwaar jaar. In januari overleed Dries, mijn vader, en het leven zonder hem is moeilijk. In de afgelopen maanden lijk ik nog niet de rust gevonden te hebben om het te verwerken en een plek te geven. Hierdoor blijft het verdriet mij op de meest onmogelijke momenten overvallen.

Daarbij komt dat ik en mijn gezin sinds 3 weken in een crisis zitten waar veel verdriet en frustratie, wanhoop en moedeloosheid bij komt kijken.

2022 lijkt dus een jaar van rampspoed maar toch voelt dat niet zo. Omdat op een ander vlak 2022 juist zo mooi is. In januari kwam de campagnetrein langzaam op gang. Met een goed team, en met name Carst als fantastische campagneleider, kreeg die trein steeds meer vaart. Met wekelijks een vierkantje in de Texelse Courant, blogs op de digitale versie van diezelfde krant,  2 fantastische campagneposters en een goed verkiezingsprogramma waren we klaar voor de verkiezingen in maart. Heel Texel wist dat wij een goed verhaal hebben en dat we denken in oplossingen.

De uitslag van de verkiezingen was dan ook super. We haalden 3 zetels en werden op Texels Belang na de grootste partij. Met GroenLinks die zelf ook 3 zetels haalde werd al op de verkiezingsavond duidelijk dat men niet om ons heen kon.

In de maanden daarna heel veel besprekingen. Binnen het kernteam, met informateurs, met formateurs. Als kersverse fractievoorzitter hoefde ik mij niet te vervelen.

Al snel werd duidelijk dat PvdA en GroenLinks niet zonder elkaar wilde. Met zes zetels is er dan van alles mogelijk. Maar de voorkeur ging uit naar een coalitie met Texels Belang. De uitslag van de verkiezingen zou daarmee gerespecteerd worden en ook de verkiezingsprogramma’s sloten redelijk goed op elkaar aan. Daarbij kwam dat wij investeringsplannen hadden en VVD sinds jaar en dag de hand op de knip wil houden en dat CDA op dat moment erg instabiel was. Wij hadden en hebben zelf niet zo’n goed gevoel over de bestuurlijke kwaliteiten van Edo en D66 had wel erg weinig stemmen gehaald. Een coalitie met Texels Belang en GroenLinks leek dus vanuit meerdere oogpunten een goed idee. Dat de informateurs ook tot die conclusie kwamen verwonderde ons dus niet.

Tijdens de formatiegesprekken hebben Remko en ik ons verwonderd over de houding van Texels Belang. In positieve zin! Waar zij eerder een houding hadden dat zij de kar wel zouden trekken, dat zij altijd de bepalende factor zijn en dat zij eigenlijk alleen de wereld wel aankunnen was dat nu niet zo. Texels Belang was zeer coöperatief. Open over problemen waar zij tegen aan liepen met hun achterban en het harde werk dat zij moesten doen om Texels Belang binnen boord te houden. Dit maakte dat er voor ons en GroenLinks veel mogelijk was. Er zijn hierdoor erg veel dingen uit ons verkiezingsprogramma in het coalitieprogramma terecht gekomen. Belangrijke zaken ten aanzien van woningbouw, jongeren, toeristische slaapplaatsen en bijbehorend verkeer. Ons Huis van Ontwikkeling en het Burgerberaad zijn opgenomen in het akkoord. Wij kunnen daarom trots zijn op onze inbreng in het akkoord. Een akkoord dat niet volledig is dichtgetimmerd maar juist ruimte biedt voor alle partijen en alle raasleden om hun inbreng te hebben de komende 4 jaar. Want de coalitie wil graag samenwerken met alle betrokkenen.

Natuurlijk is het vormen van een coalitie tussen partijen niet zo gemakkelijk als het dichtritsen van een jas. Er zijn dingen die je niet voor elkaar krijgt die je wel belangrijk vind. En er is wijn waar meer water bij moet dan je zou willen. Windturbines en grote zonneparken op Texel is zo’n item. Voor Texels Belang was dit onbespreekbaar, een hard breekpunt. Een flinke hoeveelheid water heeft een Texels Burgerberaad opgeleverd over de uitdagingen rond klimaat en energie. Dit beraad moet helder krijgen hoe de Texelse bevolking tegen het klimaat en energieprobleem aankijkt, en met welke mogelijke oplossingen zij komen. Uit dit eerste Texels Burgerberaad moet dan input komen voor het beleid dat volgt na de verkiezingen van 2026. Dit is zeker niet wat wij voor de verkiezingen in het hoofd hadden. Maar het idee van een helder beeld van wat Texel nu eigenlijk wil spreekt ons zeer aan en maakt rauwe bonen zoet.

Nu we echt gestart zijn blijkt dat wij het bij PvdA pro Texel goed voor elkaar hebben. We weten wat we aan elkaar hebben en we weten waar we heen willen. Er zijn bij ons geen strubbelingen binnen de fractie of meningsverschillen met bijvoorbeeld het bestuur. En dat voelt erg fijn.

Als fractievoorzitter kijk ik terug op een volle en drukke tijd. Een start als raadslid die ik mij eind vorig jaar nog heel anders voor ogen had. Maar wel een mooie tijd waarin ik erg veel heb geleerd. Ik ben ook dankbaar dat ik leren mag. Dat ik fouten mag maken zonder op mijn bek te gaan. Dat er een veilig vangnet is. En dat, in tijden zoals nu waarin thuis veel aandacht vraagt, Eric en Nils, maar ook Remko, helpen zonder dat ik daar om hoef te vragen. Dat zij werk doen dat ik zou moeten doen en zo de gaten dichtlopen die ik laat vallen. Daarvoor wil ik hen hartelijk danken.

Daarbij komt dat wij als raadsleden en wethouder niet alleen kunnen terugvallen op elkaar maar zeker ook op de steunfractie. Daarin draaien mensen mee die soms precies op tafel gooien wat belangrijk is. Die zorgen dat wij als fractie de rode draad niet kwijtraken en die signalen vanuit de Texelse bevolking voor ons opvangen en aan ons overbrengen. Zonder hen zouden wij ons dusdanig kunnen focussen op de ingeslagen weg dat wij doof zouden worden voor de geluiden om ons heen. En dan komen we nergens.

Ik benadruk het nut van de steunfractie graag omdat ik hoop dat er hier vanmiddag meer mensen zijn die denken dat zij een steentje kunnen bijdragen. Ik wil hen van harte uitnodigen om eens op een steunfractievergadering te komen kijken en luisteren. Of beter nog eens met de steunfractie mee te vergaderen. Hoe meer mensen hun mening delen hoe beter wij als raadsleden ons werk kunnen doen. Dit gezegd hebbende wil ik ook aangeven dat wij op zoek zijn naar commissieleden. Mensen die woordvoerder over een onderwerp willen zijn in de vergaderingen van de raadscommissie. Indien dat spannend lijkt kan ik beamen dat het dat ook is. Maar dat is na 2 of 3 keer al een stuk minder en voor je het weet ben je fractievoorzitter! Dat laatste is natuurlijk zottigheid, maar mocht jouw interesse gewekt zijn loop of bel dan eens naar een van ons om meer informatie. We vertellen er graag over.

Zo dat was dan wel zo ongeveer mijn verhaal voor vandaag. Ik wil graag beloven dat ik, en met mij ook Nils, Eric en Remko altijd open staan voor opbouwende kritiek, dat we graag vragen beantwoorden of dingen voor u aan de kaak willen stellen. Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn allen lid van dezelfde partij en met elkaar kunnen wij waar maken wat wij, met elkaar, tijdens het schrijven van het verkiezingsprogramma zo belangrijk vonden.

Anneke Visser-Veltkamp